Vi, Kello Disa, Kello Nero, Kello Pilkki, Kello Unikukka,  i perioder også katte, en flok Islandske heste, Søren og jeg, bor på en nedlagt landejendom, som ligger i fred og ro i Mollerup sidst på en grusvej en halv km fra hovedvej A 15.  Her har der siden 1985 boet flere generationer af den Finske Lapphund.

Alle fire kan her løbe frit på hele arealet (ca. 2700 m2), når jeg er hjemme og det ikke sjasker ned med vand.  Hvis de graver i gennemblødt lermuld, kan aftegningerne ikke længere ses!  Arealet består af gårdsplads, have/urtehave med diverse frugttræer.  Nedfaldne æbler, pærer og blommer spiser hundene og denne vinter har desserten stået på jordskokker, som de har gravet op i massevis.  -Jeg frygter blot for, hvor resterne af de bæster  planter sig det kommende år.

Hundene opholder sig inde om natten og gerne på tæppet under sofabordet om aftenen.  Der er der ikke langt til en hånd, der vil nusse dem lidt og så synes de også bedst om, at "familien" er samlet - man er vel en hyrdehund.  Det hører sig også til i aftenens løb at tage en tumletur enten med os eller med hinanden.  Om dagen ønsker de så vidt muligt at være ude for det er trods alt der, de rigtig leger, graver huller, fanger mus og løber rigtig hurtigt.  Når vi ikke er hjemme kommer de i hundegården/gårdene, som er delvis overdækket og med isolerede hundehuse.  Der elsker de at ligge i halmen udenfor, på pallen, i hundehuset og bare nyde livet.

Hvalpe har vi ca. en gang om året.  Hvalpene bliver født inde, hvor de har legetøj, radio med musik og mystiske lyde.  Den daglige skramlen i køkkenet slipper de heller ikke for.  Hvis vejret tillader det, kommer de i hundegården i nogle timer fra de er ca. 1 md. gamle og bliver så hurtigt trappet op til det meste af dagen.  De har mange forskellige legemuligheder i hundegården, så de keder sig ikke.  Om aftenen er de med inde og leger med os og de andre hunde.  Om natten kommer de ud i en stor hesteboks med halm og halmhule, hvor de bliver helt tossede for de elsker et lege i halmen.  Her lærer de måske kattene at kende.  De får serveret tørret rugbrød og grønsager dels til at lege med og dels til at gnave i samt naturligvis okseknogler.  De får også lov til at løbe frit, som de voksne hunde og så går det bare stærkt.  De finder hurtigt ud af, hvor grænserne går og at gå til side, hvis der kommer en bil.  Som regel synes de også det er sjovt at komme, når jeg kalder for i min lomme er der altid godbidder - jeg forbindes med mad.
Med hunde som med mænd:  Vejen til hjertet går gennem maven.
Moderdyrene er robuste, kraftigt byggede, livsglade hunde og som reglerne siger, er de HD fotograferede og øjenlyste, hvilket giver mulighed for kun at avle på raske og sunde hunde.  De er med på udstillinger, til lydighedstræning, skovture, byture, vikingetræf, bilferie m.m.

Finsk Lapphund er en livsglad familiehund, som er rimelig let at opdrage, er rolig, tålmodig og opmærksom.  Den har en fin næse, som i hjemlandet bliver brugt til at skelne hvilke rener, der hører til dens flok.  Her bruges næsen mest, når der skal fanges mus, muldvarper m.m.  Den har som andre hyrdehunde et blødt sind og har det bedst, når familien er samlet.  Forfædrene har været Samernes robuste og hurtige hyrdehunde siden 1600-tallet.

Farver på pelsen kan være mange forskellige.  Jeg har tre sorte med gule eller  okkerfarvede aftegninger samt en hel gul.  Jeg har haft en grå med okkerfarvede aftegninger.  Der har været flere gulbrune hvalpe med gule aftegninger - ellers er hvalpene hovedsagelig sort-gule.

Vedligeholdelse/Pelspleje er der ikke meget af da pelsen faktisk er "selvrensende" og dækhårene forhindrer den i at filtre sammen.  Lerjord kan dog godt hænge fast i fanerne et helt døgn før det falder af.  Underulden skal blot fjernes ca. 2 mdr. efter løbetid, hvor de smider hele dynen.
Hunden skal naturligvis efterses og neglelængden skal kontrolleres især for de, som har ulveklør er det vigtigt at holde dem klippet.  Det er en nøjsom hunderace, som derfor er billig i kost.

I er altid velkomne til at kontakte mig, komme at se og opleve hundene, se billeder eller video af dem, få en kop kaffe og en hyggelig hundesnak.  Modtagelsen fra hundenes side kan være et grundigt slik dybt ind i øret og ellers står de i kø for at blive nusset.